Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Do podnájmu so zvieraťom? S čím je dobré počítať pri hľadaní nového bývania

Rodinu bez domáceho miláčika by ste dnes na Slovensku hľadali už ťažko. Pes, mačka, morské prasiatko alebo iné zvieratko sú pre svojich majiteľov jasným svetlom aj v tých najťažších dňoch.


Ondřej Strada
Ondřej Strada15. 4. 2022 | Doba čítania: 10 minút

Rodinu bez domáceho miláčika by ste dnes na Slovensku hľadali už ťažko. Pes, mačka, morské prasiatko alebo iné zvieratko sú pre svojich majiteľov jasným svetlom aj v tých najťažších dňoch. Aj napriek tomu, že existujú aj bezproblémové tvory, nájsť si s nimi podnájom je čoraz väčším problémom. Vzdať sa člena rodiny je srdcervúce a preto by sme vám radi ponúkli pár rád, ktoré vám pomôžu vybrať si vhodné ubytovanie čo najrýchlejšie.

Práve sa blíži koniec vašej nájomnej zmluvy a vám na gauči leží váš chlpatý priateľ. Viete, že nájsť si nové ubytovanie s ním bude ťažké, no vzdať sa ho nechcete za žiadnu cenu. Začínate pomaly prezerať portály s ponukami a z každej strany na vás vyskakujú upozornenia: „Žiadne zvieratá!“ Peňazí nazvyš nemáte, vlastné bývanie ešte nepripadá do úvahy. Začínate sa cítiť zúfalo, pretože na vysťahovanie už nezostáva ani celý mesiac. Poradíme vám, ako si aj v takejto situácií zachovať chladnú hlavu.

Na hľadanie podnájmu si vyčleňte čas

Ak ste majiteľom domáceho miláčika a riešili ste už niekedy podobný problém, sami dobre viete, že nájsť si podnájom nie je vôbec jednoduché. Strach majiteľov z prenájmu nehnuteľnosti niekomu so zvieratkom často prevyšuje aj zdravý rozum. Nie je sa však čomu čudovať. Na svoje prvé vysnívané bývanie si dlho a poctivo zarábali a nechať ho zničiť neposednému zvieratku v priebehu jediného roka nepripadá do úvahy. Dôležité je majiteľovi vždy vopred oznámiť prítomnosť vášho chlpatého priateľa a hľadať spoločnú cestu, ktorá bude vyhovovať obom stranám. Je možné, že vaším otvoreným jednaním dokážete aj zmeniť jeho zásadový názor. Nájomcovia sú vždy zhovievavejší, ak im nič nezatajujete a ste od začiatku vášho vzťahu úprimný. Takýchto majiteľov je však ako šafránu a preto vám radíme, aby ste si na hľadanie nového podnájmu vyhradili viac času.

Prenájom so zvieraťom musí spĺňať požiadavky oboch strán

Pri hľadaní bývania musíte okrem svojich potrieb zohľadniť aj požiadavky vášho domáceho zvieratka. Ak je v byte napríklad drevená podlaha, ľahko sa môže stať, že ju psík alebo mačička svojimi pazúrmi poškriabu, čím vznikne majiteľovi nemalá škoda. Uhradiť ju budete musieť, pochopiteľne, vy. V takomto prípade je lepšie uprednostňovať byty s dlažbou alebo laminátovou podlahou, ktoré sú voči packám našich kamošov o čosi odolnejšie. Pri šteniatkach alebo mačiatkach hrozí poničenie vybavenia bytu. Mali by ste sa preto obzerať po holobytoch, ktoré si zariadite podľa vašich spoločných potrieb.

Majiteľ a váš domáci miláčik by sa mali spoznať

Na prehliadku svojho potenciálneho bývania sa poriadne vyzbrojte otázkami, medzi ktorými by nemali chýbať ani tie o prítomnosti zvieratka. Prípadne svojho psíka či mačičku vezmite so sebou. Ak majiteľ uvidí, že je zvieratko riadne vychované, určite ocení váš zodpovedný prístup. Pokiaľ prehliadku nie je možné absolvovať s doprovodom zvieratka, ukážte mu aspoň jeho fotku a popíšte spoločné zážitky. Majiteľ si okamžite utvorí predstavu o tom, akej povahy a veľkosti je váš člen rodiny, ktorému taktiež svoju nehnuteľnosť prenajíma.

Požiadavka na zákaz chovu 

Ak majiteľ nehnuteľnosti do zmluvy o nájme zakomponuje aj zákaz domácich zvierat, porušenie jeho požiadavky môže byť dôvodom vášho okamžitého odchodu. Pokiaľ však takýto zákaz vo svojej zmluve neuvádza, na ukončenie nájmu z dôvodu pobytu zvieratka právo nemá. Nájomný vzťah môže ukončiť iba v prípade, že psík alebo mačička ničia zariadenie alebo svojím správaním spôsobujú ťažkosti susedom (štekajú, sú agresívni, ničia im obuv, …).

Zákaz chovu zvierat v nájme sa však zmluvne neporušuje vtedy, ak príde do nehnuteľnosti návšteva so svojím zvieraťom. Nájomná zmluva podľa zákona ani nesmie obsahovať klauzulu, ktorá by zakazovala nájomníkovi návštevy so zvieraťom. 

Môže prísť aj zvýšenie nájmu

Zvýšený nájom je čím ďalej tým bežnejšou praxou, a to nielen v zahraničí, ale ja na Slovensku. Nájomníci, šťastní z nového bývania, si na takýto fakt postupne zvykajú. Majitelia sa pred prípadnými škodami na svojom majetku poisťujú vyššími mesačnými poplatkami alebo depozitmi. 

Všetky financie, ktoré do bývania investujete by však mali byť pevne stanovené v zmluve, ktorú podpíšte vy aj nájomca. Ak nie sú jasne definované pravidlá, skúste navrhnúť ich vloženie, čím predídete prípadným nedorozumeniam v budúcnosti.

Kompromisom môže byť aj vratná kaucia na byt

Majitelia, ktorí majú domáce zvieratko sú často otvorenejší nájomníkom s problémami, ktoré možno niekedy riešili aj oni sami. Do zmlúv si v takomto prípade dávajú záväzok, že po ukončení nájmu je potrebné uhradiť všetko, čo bolo zničené. Alebo sa môžete pokúsiť dohodnúť na vyššom depozite, z ktorého by sa prípadné vzniknuté škody odrátali. Kompromisom pre obe strany je aj vratná kaucia na byt, ktorú vám majiteľ v prípade nepoškodenia zariadenia pri odsťahovaní odovzdá naspäť. Byt si môžete pri nasťahovaní obaja nafotiť, aby bol viditeľný rozdiel pri odovzdávaní kľúčov na začiatku a konci vášho pobytu. 

Ak sa to nepodarí na prvýkrát, nevešajte hlavu

Môže sa stať, že hľadanie podnájmu nebude bezproblémové a majitelia vás pri hľadaní opakovane odmietnu. O prechádzaní webov a stránok s ubytovaním sa vám bude už aj snívať. Nie je to však dôvod vešať hlavu a upadať do letargie. Hľadanie podnájmu, ktorý bude vyhovovať náročným kritériám vás a vášho domáceho miláčika, si vyžaduje svoj čas. Je lepšie, ak si nájdete dva alebo tri byty spĺňajúce vaše požiadavky a všetky si spoločne s majiteľom a svojím chlpáčom prejdete osobne. Možno nakoniec budete mať na výber dokonca z viacerých alternatív.

Domáci maznáčik môže byť váš spolubývajúci

Aktuálne hľadáte nové bývanie? Využite nášho realitného sprievodcu a prečítajte si aj ďalšie tipy, ako získať prenájom bez problémov.